Het verhaal van Nicole (24): "Niets doen, maakt het alleen maar erger!"

Dit is het verhaal van Nicole, studente aan het ROCvA met een geslaagd schuldhulpverleningstraject. Ze had een schuld van ongeveer 12.000 euro. Via haar mentor in het eerste jaar kwam zij bij de budgetcoach op school terecht.

De gevolgen van schuld

“Toen ik 24 jaar was had ik zoveel schulden, dat ik me niet meer kon concentreren op school. Hoe had het zo ver kunnen komen? Iedere dag maakte ik me druk over wat ik zou aantreffen in de brievenbus. Weer een brief van een deurwaarder? Of een nieuwe schuldeiser? Ik was bang dat ik op een dag mijn hele inboedel zou verliezen. Ik had niet veel, maar het was wel van mij! En ik wilde het niet kwijtraken.

Ook maakte ik me erg zorgen over mijn zoontje. Ik was bang dat ik hem tekort zou doen; hij had hier niet om gevraagd. Na overleg met mijn man, heb ik besloten om hulp te zoeken voor onze schulden. Ik moest m’n trots en schaamtegevoel opzij zetten als ik een betere toekomst wilde voor mij en mijn gezin. Toen besloot ik naar de budgetcoach bij ons op school te gaan. Hier kon ik terecht met al mijn vragen en problemen rondom geld.

Nieuwe start

Ik vond het eerste gesprek zo spannend! Ik moest met de billen bloot en vertellen over mijn situatie. Dat was iets dat ik niet eerder had hoeven doen, maar de budgetcoach gaf me het gevoel dat ik niet de enige was en dat ik de juiste stap had genomen om mijn geldproblemen aan te pakken. Elke keer dat ik een afspraak met de budgetcoach had, ging ik me beter voelen. Er kwam een oplossing, de schuldeisers gingen akkoord met mijn voorstel om mijn schulden te gaan af betalen en ik kon eindelijk een nieuwe start maken. Ik houd me aan de gemaakte afspraken met schuldeisers en het einde is binnenkort in zicht.”

Alle schuldeisers zijn akkoord gegaan met de aflossingsvoorstellen en aan de betalingsregelingen wordt iedere maand netjes voldaan. Nicole ervaart minder stress en kan zich daardoor weer volledig richten op haar studie, haar zoontje en de leuke dingen in het leven.

Zoek hulp

“Ik zou andere studenten zeker aanraden hulp te zoeken bij een budgetcoach als ze financiële problemen hebben, want niks doen maakt het alleen maar erger! Ik spreek uit ervaring: zit niet stil! Ik ben nu een heel ander persoon, ik stress minder en de sfeer thuis is ook beter, want we werken samen aan een betere en schuldenvrije toekomst. We hebben het op dit moment financieel niet breed, maar ik weet dat als ik schuldenvrij ben ik de kans heb om mijn zoon meer te geven dan ik op dit moment kan. Hij is nu nog jong en merkt er niet zoveel van en daar ben ik wel blij om. Als hij 10 is en hij wil een laptop, dan kan ik die voor hem kopen, want dan zit ik niet tot over m’n oren in de schulden.”